Denk niet bij de laatste vel…

Ik hoor het onze ouders zo zeggen. En ergens ben ik die moeder geworden, die mopperend met dat lege wc-rolletje, triomfantelijk de kamer in stap en in dramaqueen-stijl zeg:”Denk niet bij de laatste vel, wie na mij komt die red zich wel, dus wie was dit??!! Nou?!”.

Hoogst irritant! Dat er dan nog maar 2 velletjes op zitten, en de laatste rol ook al is gepakt.. Denken ze dat ik niet veeg ofzo? Zo’n wc- bezoekje is in elk huishouden anders. Vroeger had je nog geen mobieltjes en telde ik de tegeltjes tot het midden, de voegen van hoog naar laag, ook tot het midden en zo “speelde” ik het één na het andere reken-spelletje op de wc. Als ik naar de wc ging bij mijn oma, hing er een hele mooie spiegel, met Charlie Chaplin erop. En bij mijn vriendinnetje hadden ze zelfs een stripboekje aan de radiator hangen! Nou bij ons mocht je écht niet lang op de wc zitten hoor, dus dit was echt super speciaaaaal, hier mocht je op de wc lezen!

Ik mocht met mijn basisschool juf wel eens mee naar haar huis. Dan mocht ik “Op haar kinderen passen”. Ik vond het zo ontzettend bijzonder. Wat een leuk mens was ze. Blond haar, een mega bos met krullen en een hele mooie zware stem. Ik denk dat ze rookte als een ketter, bedenk ik me nu, maar dat kan ik me niet meer herinneren. Een huis gevuld met kunst, creatieve mensen. Hij had blond haar, kalend en dan langere lokken. Muziek. Een groot raam met allemaal glazen kunstwerken ervoor hangend. Lundia-rekken tot het plafond gevuld met boeken en lp’s. En ze hadden katten.. Een volle rommelige, groene wereld tuin. Een thuis… En hun wc helemaal gevuld met wijsheidtegeltjes.. Sommigen waren met een stiekem tintje, en sommigen waren zoals je je oma zou kunnen horen zeggen. En er hing een boekje aan de radiator. Dit was wel de speciaalste wc die ik ooit bezocht had, hier was echt wat te zien en te lezen als je plaste of poepte!!

Toen we jaren later de Duitste discotheken indoken, zagen we hoe mannen tegen aquarium-wc’s aan stonden te piesen. Hoe vriendinnen wc-brillen kregen met prikkeldraad, spijkers en visjes in blauwe water. Het werd steeds bijzonderder dan de wijsheid tegeltjes, en mijn wc veranderde in een grote Winnie de Pooh verzameling. De pech van verzamelen is dat je ooit hebt gezegd: “Oh dat vind ik zo snoezig!” en elke verjaardag, speciale gelegenheid of sinterklaas krijg je nog meer Winnie de Pooh-meuk. Van kinderschoentjes, kinderparapluutje tot ansichtkaarten. Een memory-spel, heel veel kruidvat-baby-meuk en een klok. Alles was vol met Winnie. En daar voor mijn neus, levensgroot op de heeeele deur, hing een half naakte Lenny Kravitz. Geen stripboekje meer nodig, de wc was gevuld genoeg. Foto’s van vriendinnen op een prikbord en post-it briefjes van alle wc-bezoekers die nog even iets wouden zeggen.

Nu hangt voor mijn neus de tafelkaart als ik ga. Er hangt een scheurkalender naast me van Dirk-Jan aan de radiator. En op de beugel van de wc-rollen staan niet een, maar minimaal 5 rollen tegenwoordig (was de regel dan he). De grond ligt, ondanks dat ik vanmorgen hier gezogen heb, vol met labrador haren en snippers scheurkalender. Aan de plakband stukjes van de tafelkaart is gepeuterd. Aan de scheurkalender is geprutst en het kleine prullenbakje wordt maar door een persoon hier in het huishouden geleegd. Een clubblad hangt over de radiator en de Aldi-wc-spray is al voor de 3e keer gevuld met water, want dat flesje meurt hard genoeg dat verdunde zooi ook zijn werk heel goed doet.

Nee het is geen elektrische, zelf afvegende, led verlichte, stomende pot. Het is gewoon een plekje waar je je hier in huis even kan verstoppen van de chaos, tegeltjes tellend, op de meegesmokkelde telefoon, stiekem alvast doorlezend in de scheurkalender of kijken of je de tafel van 8 nog steeds onder de knie hebt. Zonder wijsheidtegeltjes.. Maar daar ben ik voor! Die gooi ik ze zo, wanneer het wc papier weer eens op is, wanneer de situatie zich zo vormt, of wanneer ik vind dat ze even een duidelijke, kortere preek zonder weerwoord “want met deze ouderwetse zin gaat het me zeker lukken-momentje”, voor de voeten.

Eens kijken welke we kunnen gebruiken voor het vandaag nog opruimen van je kamer, ipv morgen pas..

Vrije radicalen..

11 december 2019

Aangereden..

15 december 2019