Ennnnn go!!!

Maandagmorgenchaos. “Oke ik duik er beneden in, wens me succes”, hoor ik Luc tegen me zeggen op de overloop en loopt de trap af. Nog 30 minuten op de klok en dan moeten Lieke en Loesje echt weg! Afgelopen jaar zijn ze van school geswitcht. Op de mavo verdronken ze. En dan ook nog eens de online Coronalessen erbij, totaal geen feeling meer met de leerstof en de klas. We zagen hoe de dames het steeds moeilijker vonden en uiteindelijk zakte hun cijfers beneden vriespeil. Loesje krabbelde nog een beetje op, maar de keuze was al gemaakt. We gingen op zoek naar een nieuwe school. Tja en als je dat 5 weken voor een zomervakantie gaat doen, dan is er nog weinig keus kan ik je vertellen.

We kwamen op een van de grootste en onrustigste scholen van de stad uit. In de pauze loopt er een meneer agent in de gangen, en bij de intake vertelde de directeur heel eerlijk: “Ja loverboys hebben we hier ja, ja.. En ook diefstal, sexting, pijpen voor een rolletje bubblegum en vernieling, vechtpartijen en wapens hebben we ook op deze school. Niet dat we er blij mee zijn hoor! Daarom ook een agent in de gangen nu. En sinds die er is, zijn de incidenten met 60% gedaald, maar niet helemaal verdwenen. Nee…”

We hielden onze harten vast. Het stiefzusje van Lieke zit er ook op school, en de andere kant had al aangegeven dat ze er niet van gecharmeerd waren dat de meiden contact met elkaar zouden krijgen.

Op dag een ging Loesje met een kriebel en een bonk in haar buik naar school en werd nog voor de eerste pauze vriendinnetjes met het stiefzusje van Lieke. Telefoonnummers werden uitgewisseld en de eerste foto’s werden gemaakt. “Mam je had gelijk! Ze was echt heel aardig! We zeiden meteen tegen elkaar: Ik dacht dat jij echt heel stom zou zijn!”. (Dit werd zoals voorspeld, alles behalve positief opgevangen aan de andere kant, kregen we na 2 dagen teruggekoppeld van de 3 meiden.) 

De meiden hadden een basis en zo rolden ze de klas verder in. Uiteraard zit er ook een onruststoker in. Damy, die het woord k*nker als voorzetsel gebruikt. Het meisje, dat als ze 3 lesuurtjes op een dag hebben, waarvan er 2 uur gym is, het presteert om er dat ene uurtje, binnen 10 minuten uitgestuurd te worden.

“Damy, kom jij maar even vooraan zitten met je gekletst”

“Oh ja? En waarom ik? Vind je dat soms lekker? Ben je een k*nkerpedo? Wil je dat ik dichter bij je kom zitten, omdat je er op geilt? Gore viezerik!!”

Met grote ogen en een diepe frons, vertellen de meiden het verhaal bij thuiskomst. “Ik denk inderdaad dat de ouders van Damy óverlopen van trots, en ben blij dat jullie zien dat dat niet helemaal de bedoeling is”, probeer ik de shock een beetje te kalmeren.

Ik houd mijn hart de rest van het schooljaar dus vast..

Nog 7 minuten en de hond moet nog gedaan worden, en Loesje rent nog op blote voeten door de keuken. Luc kust me alvast doei en schiet de deur uit. Op naar zijn werk.

Boet is snel. Hij heeft een vriendinnetje sinds de zomervakantie. Ook zo’n stap, jeetje. Ik moet er nog aan wennen hoor, dat gefrutsel aan elkaar. Elke morgen gaat hij een uur te vroeg de deur uit, om samen alvast naar school te fietsen. Hij was altijd al snel en op tijd in de ochtend, maar nu helemaal. Wat die hormonen toch ook allemaal doen met een jongen… (Ik draai nu met mijn ogen)

Evi zit rustig aan tafel en eet relaxt een boterham. Go with the flow is haar motto en terwijl er nog 4 minuten op de klok staan stapt de oh zo gezellige, met ochtendhumeur voorziene Mees de keuken in. Een golf aan negativiteit, gemopper, chagrijnig gesnauw en gezucht spoelt de keuken binnen. “Rot nou eens op dan! Jullie komen toch te laat! Wie heeft zijn f*ckingbord hier laten staan?!! Ruim dat eens op dan, want ik doe dat niet! En waarom is de afwasmachine niet aangeweest?! Nu heb ik geen mes, en ik doe m vanmiddag ook niet hoor! Dan had Luc m maar gisterenavond aan moeten zetten!” Moppert meneer de laatste 3 minuutjes zijn tijd uit.

Na 6 kusjes, 19 doei’s en 3 boontjes met gehaktballen en gekookte aardappels, valt de stilte in huis. De afzuiging draait nog en ik luister naar het gebrom… Een duffe labrador kruipt tegen mij aan en wil ook even knuffelen..  Nog 6 uurtjes en komen de eersten weer binnen.. Ik begin zo maar eens met een kop muntthee en geniet nog even van de rust.. Oh en ik zal de afwasmachine even aanzetten, heeft Mees wat te doen als ie thuis komt.. Vind ie vást tóp (knipoog)

 

Engeland deel 1

24 juni 2020

41...

31 december 2020