Kerst met muggen..

Kerst met een conifeer, maar kerst zonder de kinderen. Alles is verdeeld deze dagen. Kerstavond is bij mij heilig. Maakt me niet uit waar je bent met mijn verjaardag, Moederdag, en je hoeft me zelfs geen rookwolkje te sturen met Valentijn, maar kerstavond is hier. Thuis.

Van vroeger uit al een traditie en nou ja toen ik een tijd alleen was met de kinderen was het ook zo. Met het opzetten van het convenant staat die avond gewoon vast. Waar ze de rest van de dagen zijn, of zelfs beide dagen, het maakt me niet uit.

Deze kerst breng ik eerste kerstdag Evi naar haar vader en rijd dan door naar de vader van Mees, Boet en Loesje.
Mees blijft bij opa en oma begreep ik. Die heeft sinds een paar maanden een kattenallergie en bij papa zijn katten. Ze slapen op zijn bed als hij er niet is en hebben vrijheid door het hele huis. Er staan zelfs kattenvoer bakjes en kattebakken op de overloop. Omdat Mees nog altijd zijn vader van veel dingen beschuldig en omdat dat verraad gevoel ook niet op mysterieuze wijze deze kerst verdwenen is, denk ik dat het inderdaad beter is dat hij bij opa en oma is.

Mees en vader zijn bijna hetzelfde. Mees is alleen de volwassenste van de twee. Ik heb wel eens een discussie gehoord waar Mees tegen vader zegt: “Het klopt, het klopt dat ik moeilijk doe tegen je en dat ik veel woede heb voor jou. Het klopt ook dat ik daarom fout zit, maar jij zit ook fout!”

”Nee Mees! Het ligt aan jou! Aan jou alleen! Jij doet dwars!”

Hoppaaaaa en ik kon naar Assen om mijn zoon op te halen! Het liep zelfs een paar jaar geleden zo hoog op tijdens oud en nieuw, dat ik van Groningen waar ik bij mijn vriendinnetje aan tafel zat, naar Assen kon klepperen omdat Mees met dikke tranen aan de telefoon hing en vader op de achtergrond riep: “Ja bel je moeder maar ja! Laat ze je maar ophalen! Hoef niet zo’n sch**tkind als jou hier over de vloer te hebben!!”

Eenmaal daar bleek de discussie over vuurwerk te gaan. De héle straat, echt de héle straat stond óp straat. Met vuurkorfjes, moeders oliebollen aan het bakken en de kinderen met kippenscheetjes en wondertollen op de straat. Boet en Loesje zaten met hun neuzen tegen het raam in de erker toen ik aankwam. Die wouden zo graag ook naar buiten.. Mees was naar boven gestampt. De scharrel van papa vond dat de kinderen niet op straat hoorden te spelen met vuurwerk, vóór 22:00. En vader had om 10:00 nog ja gezegd en om 10:30 het grut naar binnen gehaald, “Omdat ze niet bij die asociale wilden hoorden”, vond scharrel.

En als het nu een straat was waar idd de kratten bier, de melkbussen vol carbit of de blote barsten in de zomer te zien waren.. Maar deze moeders hadden een party-tentje op straat gezet om de kinderen in de gaten te kunnen houden. Dit is het soort straat dat veegt op 1 januari, mét z’n állen om 10:00 in de ochtend. Het soort straat met twee verdieners en waar de kinderen geen G*dverdomme of k*twijf schreeuwen. Nee, een keer per jaar is er een spontane bbq op het grasveldje en afgelopen jaar gingen ze langs de deuren voor Sint Maarten voor het eerst!

Mees zijn ogen schoten vuur toen hij mij zag. “Ik wil nú bij die m*ngool weg!”, riept hij net wat te hard terwijl hij boos naar de auto stampte. Ik riep hem terug. Haalde ex er ook bij en we stonden in de bijkeuken. “Ex.. Mees wil niet weg, Mees wil graag hier blijven, met zijn vrienden oud en nieuw vieren”, ex stond afwijzend met zijn schouder naar me toe als dwarse puber. “Mees.. denk je nu serieus dat papa jou wil missen met oud en nieuw? Hij mist je heel erg hoor anders”.

”Nou echt niet! Want hij maakt alleen maar ruzie!”

”Ex, draai je eens bij. Laat die deurklink eens los. Kijk eens naar je zoon! Hij huilt omdat hij onrecht voelt! En waar ben je mee bezig? Dit kan wel eens zijn laatste jaar zijn dat je samen bent!!!”. “Mees draai jij je ook eens om en kijk eens naar je vader! Denk je dat hij niet verdrietig is? Je moet nog ff een paar jaar samen, plus die ziekenhuiskamers zijn niet zo groot hoor! Dan moet je ook een goed gevoel samen hebben”

”Ex.. Ik denk dat Mees gewoon naar buiten wil en het is al 16:00, denk je niet dat het nu al kan?”. Er werd wat terug gemompeld.. “Mees ik vind dat je je excuus aan moet bieden aan papa, want je hebt ook zijn oud en nieuw verknald met je boosheid, en je woorden kunnen niet door de beugel meneer!”, ook Mees mompelde iets vaags.

”Heren.. Pak elkaar om. Ex pak je zoon om.. Ex doe je armen om hem heen.. Mees doe jij ook je armen om papa heen. Zo en nu los het op! Knuffel elkaar plat! Want over 4 dagen gaat Mees de chemo weer in en papa.. Jij bent daarbij! Punt!! Mama gaat oud en nieuw vieren, ík ben jarig, dus geef me beide eens even een kus en knuffel en dan ga ik! Doei! Fijne middag nog!! ”

”Hè wat vliegt hier dan voor mijn neus net voorbij?”, Luc klinkt helemaal verbaasd naast me op de bank. Het is inmiddels 22:30 geweest. Kids hebben een cadeautje gekregen, Lieke krijgt m morgen, en ze lagen een half uur geleden pas in bed. “Het lijkt wel een dikke mug?!”, vermeld Luc verder. Ik zie niets. Ik probeer een film te volgen, waar hij steeds doorheen kletst. Het is net als een aflevering van Kunst en Kitch, dan verteld de specialist dat het een kandelaar uit het jaar bla bla is. Oorspronkelijk komt het uit bla bla, en is het bla bla van bla bla geweest. En zoals je hier kan zien bla bla bla.

Daar wordt ik zooooo kriegel van hè!! Die man staat hier iets ontzettend interessants te vertellen! Want uit welk jaar komt die kandelaar?! En waaar is ie gemaakt?!! Oeh volgens mij is ie zelfs van een bekend historisch figuur geweest, maar OMDAT LUC EN DOORHEEN KLETST ZOU IK HET NIET WETEN!!! Gelukkig hebben we KPN, dus dan gaat ie op pauze. Vraag ik lichtelijk (lees vét) geïrriteerd “Of hij nog meer wil melden over dit ding, dan spoel ik m nu terug namelijk en hou je je kop ff zodat ik kan hóren wat het verhaal óver dat ding is!!” Ik kletst er toch ook niet doorheen als ze de waarde gaan onthullen?!!! Dus!!

”Ja het is een mug! Ik zie m nu net nog een keer voorbij vliegen! Zie je dat niet?!”

”Nee!! En het is kerstavond! Die horen er nu niet te zijn! Ik zie wél hoe Gerald Butler, Morgan Freeman onder water duwt om zijn leven te redden van een drone aanval!!! Het zijn drónes die schieten! Geen muggen! Dus óf we gaan sámen die film nu kijken, óf ik zet m uit en gaan we een mug bbq-en met z’n tweeen.. Kies maar..”

We kijken de film af tegen elkaar aan geleund. Af en toe knuffel ik m, of geef een verliefd klef kusje en het is 0:07 als ik naar bed ga. “Ik wil nog even iets afkijken” vermeld Luc. Zodra ik het kussen raak val ik in slaap. Om 1:18 schrik ik koud wakker. Ik had weer een nachtmerrie en Luc ligt nog steeds niet in bed. Ik loop naar beneden en daar zit meneer.. Een of andere fout gespeelde kerstfilm te kijken. “Het is bijna half 2, wat dacht je ervan?”, hij kijkt me aan, kijkt op zijn horloge om het te controleren en zegt een beetje wazig: “Ja euhm ik kom eraan”

Oke, nog 6 uurtjes en dan gaat de wekker weer.. Kijken of het in een ruk door kan.

“Mam, ik heb koorts!! Mijn hele bed is nat, en ik heb volgens mij een mug op mijn kamer!!”

Oke, dat wordt nachtdienst.. Zo fijn hè die kerstdagen!

Roze brommertje..

24 december 2019

Sokken vind je overal..

26 december 2019