Kerstboom? We nemen wel een conifeer!..

“We hebben nog steeds geen boom he..” Vermeld Luc 2 weken geleden. Nee alsof het me nog niet opgevallen is dat er nog geen boom hier in de keet staat. Mannen zijn wel heel erg snugger soms.. ; )

De discussie gaat al ruim 3 weken over: “Wel een boom, geen boom. Welke boom en waar gaan we deze kopen. Wat is het maximale bedrag wat we ervoor uit gaan geven? En vooral de opmerking: “Ik heb nog een kunstboom op zolder ergens liggen van mij en mijn éx”, die doet het erg goed.

“Ja dus ik mag dan eerst dat hele zoldertje met die wankele ladder recht gaan leggen, en uit gaan zoeken, want ergens áchterin ligt dat ding te verstoffen”, bedenk ik me mopperend

“Mam we nemen geen nepboom hoor! Das geen echte kerstboom”, vermelden Loesje en Evi.

“Nee inderdaad, dat is plastic en niet echt”, gooit Lieke er nog even in.

Oke er komt dus een échte boom. Deze ronde heeft Luc verloren. Maar waar kopen we hem? Mijn broertje handelde vorig jaar in een paar bomen, maar dit jaar volgens mij niet. Hier op de hoek in de wijk zijn ze ook al uitverkocht. En een stukje verder bij de varkensboer daar zag ik ook al een bordje met “Uitverkocht” staan.

“Bij de Gamma staat ook niets meer”, weet Luc te vertellen. “Oh en de praxis zag ik helemaal niets staan dit jaar”.

“We kunnen naar de Intratuin? Is dat een idee?” gooi ik een balletje op.

“Nou de voorgaande jaren waren die krengen echt duur daar, dus dat lijkt me niet zo’n goed idee. Ik ga geen €35 voor een boom uitgeven, met ingedroogde kluit, die we echt niet meer gaan gebruiken volgend jaar”

“Ik wil m wel op de auto meenemen, dat is een vereiste”. Ik wil al JAREN een foto maken van de auto, met een mooie volle kerstboom op het dak, en nu kan het.. Dit jaar staat ie niet bij de garage, staat ie niet in de winterstalling of bij de pipowagen met pech, nee dit jaar staat ie hier op de oprit, starten en rijden maar.. ”

“Ik heb mijn teen weer enigszins zo dat ik kan rijden. Ik wil buiten Groningen ff een paar foto’s maken van de auto, en met kerstboom erop”, zeg ik.

Mees komt binnen en kijkt ons allemaal aan. “Hebben jullie het nóg over die f*cking sch**tboom? Stomme gezeik, nou ik hoef geen boom hoor, flauwekul!”, meld het vrolijke kerst sterretje.

“Boet? wat wil jij?” Boet haalt zijn schouders op en bromt een vage “Hhm” eruit, “Maakt mij niet zoveel uit, maar wel een mooie”

En zo is het inmiddels weer een ruime 2 weken verder en nóg staat hier geen boom in de kamer. Als we even snel naar de winkel schieten tegen 19:30 gooi ik maar weer een boompje op in de auto. “Schat, wat doen we nou met de boom dan?”

“Ja Gamma heeft niets. Praxis niet. Intratuin idioot duur, ik hoef geen kwaliteitsboom voor een week. En ik zag dat die in het buitengebied overal ook al aardig uitverkocht zijn”

“Weet je wat? Ik koop een conifeer! Hoeven we geen €35 uit te geven aan een boom die na een week toch weer kaal buiten ligt. Achter in de tuin in de heg, die ene is dood aan het gaan. Die ernaast ook trouwens zag ik. We moeten toch van de zomer dan de schutting iets doortrekken, zetten we daar die nieuwe conifeer tegenaan, zodat de buurman niet kan loeren, en hebben we nu alvast die boom betaald. Scheelt weer..”

Luc begint echt keihard te lachen. “Een kerstfeer!! Dit bedenk ook alleen jij he?!” Zegt ie tussen zijn lach door, maar hij heeft nog niet in de gaten dat ik het echt meen.

“Nee echt hoor, ik ben er klaar mee! We knutselen deze week amper al het financiële bij elkaar, om maar rond te kunnen komen binnen het budget. De verzekering loopt gewoon nog eens 2 weken achter om de een of andere vage reden, met het uitkeren van de reiskosten, die al wel betaald zijn. Ik weet niet of ik dat geld met kerst erop heb staan! We moeten nog een bestelling bij de slager van het weekend ophalen, dat wordt ook een halve klomp goud. Mijn bankrekening vind €30 voor een wegwerp-artikel echt overdreven! Dat is bijna een hele rollade met kerst! Niemand doet wat, jij haalt er ook geen een en rijd er zeker 5x per dag langs. Kids wandelen 3x per dag langs die ene boer, en niemand die er daar even een meeneemt. Ik haal een conifeer!”, zeg ik koppig.

Luc kijkt me aan en denkt dat ik bluf. “Helemaal goed hoor schatje, heb je héél goed bedacht. Wat hebben we nodig bij je Jumbo?”

“We krijgen een conifeer”, meld ik de volgende ochtend aan de ontbijttafel. Iedereen is meteen in rep en roer. “Ah mam, neeeee, mam dat is géén kerstboom!”

“Nee dat is een f*cking lelijke boom met f*cking veel beestjes omdat dat ding de hele f*cking zomer al buiten in een pot heeft gestaan”, gooit Mees er even bij in. De discussie laait weer op, iedereen heeft een mening. Ik loop weg. Ik ga me aankleden en ze zometeen uitzwaaien.

10:00… “Hallo met de intratuin” klinkt het na RUIM 9 minuten in de wacht te hebben gestaan. De belastingdienst is sneller.. “Hallo met Guusje, hebben jullie ook coniferen op voorraad momenteel?”. “Ik verbind u even door, moment”.

“Hallo met guusje, heeft u ook coniferen?”. “Jawel, maar tis niet zoveel soeps momenteel.. Ze zijn erg kaal en het is echt het laatste.. Het is niet het seizoen he. Ja er staat hier nog wel een hele mooie, maar die is €80,(Die nemen we zéker niet!) zoekt u zo iets? Hoe groot zoekt u ze?”.

“Nou het is voor de woonkamer, ik wil er een kerstboom van maken…”

Even is het stil aan de lijn.. “Sorry?”.

“Ja ik wil er een kerstboom van maken, en dan gooien we m daarna de tuin in voor van het voorjaar, voor de heg…”

“Euhm ja euhm, nou daar zijn deze bomen niet voor geschikt hoor, het is géén kérstboom, het is  een conifeer…”

“Ja dat begrijp ik! Fijn dat u ze heeft! Heeft u er nog wel eeeeeen mooie staan? Of moet ik even verder zoeken?”. Ik hoor hem twijfelen en stotteren. Hij weet echt niet wat hij hier nu weer mee aanmoet! Hij heeft in ieder geval wat te vertellen vanavond aan tafel.

Ik rijd naar de Intratuin en bedenk me ineens dat ik nog een adresje weet waar eventueel nog bomen verkocht worden. Ik strijk over mijn hart en duim dat ze een boompje hebben, mét kluit voor €15. Ik weet dat mijn broertje voor €6 ze uit de grond trok ergens, en als het gedaan werd voor hem betaalde hij er €8 voor, dus voor €15 wil ik nog wel overwegen, om aankomend jaar een boom in de tuin ergens weg te moffelen. Ik sla impulsief naar rechts en zodra ik de brug over ben zie ik het eerste bordje al in het weiland staan. “Welkom kerstbomen, vanaf 6 december”. Oke Loesje heeft geluk!

Ik sla weer een weggetje op en zie het volgende bordje staan “Kerstbomen rechtdoor”, met daarboven een extra bordje eraan vast gezet.

“Kerstbomen, uitverkocht! We wensen u hele fijne feestdagen!”

Op naar de Intratuin! Even een kale conifeer kopen!

Zomaar een dinsdag..

17 december 2019

Pesten deel 4

19 december 2019