Keuken rotzooi in de ochtend..

Jongens eruihuit! Jullie hebben toch eerste uur of niet? Hele huishouden is net een tandje langzamer vanmorgen. En ik mopper teveel vinden ze allemaal. Het is nog 2 dagen en ik zie hoe Mees op zijn tandvlees loopt. Boet de opluchting op zijn gezicht krijgt als ik zeg: “In de vakantie hoef je alleen maar te leren voor de toetsweken” en hoor Loesje en Evi de hele tijd met elkaar in het vet zitten.

Het is een lange laatste ruk geweest. Veel toetsen en een schoolfeest tot 1:00, ik zie dat mijn pubers dat gewoon niet trekken, zo’n feestje tot laat, maar ontnemen kan ook niet.

De zonnestraaltjes komen als zombies hun bed uit, man wat een gebek. Loesje loopt met een mega boost enthousiasme tussen de zombies door te stuiteren. Ze heeft haar eerste voldoendes binnen en ze heeft ontzettend veel zin in school. Mees raakt daar nog chagrijniger van en Evi zit rustig aan de tafel haar boterhammetjes te smeren.

“Mees pak je ook de afwasmachine ff uit voor je weggaat?” Nou ik had net zo goed kunnen vragen of ie zijn vlassige “Snorretje” even wou gaan epileren, met een stuk ducktape, precies hetzelfde gezicht! Pffff

“Anders stapelt alles op het aanrecht zometeen op, en jullie schieten de deur uit. Evi heeft vanavond kerst op school, dus ik heb dat aanrecht nodig om worstenbroodjes te maken”

“Ik ben vroeg vrij hoor, doe het dan wel”, snauwt hij me toe

“Nee Mees, want half 4 is niet vroeg..”

“Das wel vroeg, want anders moest ik tot half 5!”

Ik kijk m aan. Hij weet genoeg en draait zich mopperend om. Ik loop naar boven.

“Ik wil vandaag wel met de oldtimer, het wordt heel mooi weer staat er op buienradar”

“Moet je niet naar klantjes toe dan? De caddy is toch kapot? Misschien hebben ze dan je auto nodig?”

“Nee daar past echt niets in, maar het wordt zo mooi weer..”

“Lief als jij denkt dat het je happy maakt moet je dat doen.. Boet! Kom! Eruit! Of ik kom bij je liggen om je te knuffelen!!”

Ik loop zijn kamer op en buk me om te kijken wat ie aan het doen is. In het donker, op het onderste stapelbed ligt een puber zich in zijn kleren te worstelen als een slangenmens, ónder de deken. “Ik heb het koud, dus ik kleed me onder de deken aan..”

Oké ik ben in een aflevering van “The good place” beland! Ik leeeeeef gewoon in een van de hel- versies en zometeen komt de barkeeper van Cheers, alleen is ie nu erg grijs, mij finaal uitlachen dat ik het niet eerder door had. Ik weet het zeker! Joehoe! Hier ben ik! Ik heb je door!….

“Ik denk toch dat ik met de oldtimer ga.. Het wordt zo mooi weer vandaag.. Hoewel ik in het donker weg ga..”, twijfelt Luc verder. “En ik kom ook in het donker thuis, hmm weet niet of ik er iets aan heb.. Maar het wordt echt mooi weer, de laatste dag, dan wordt het weer slecht zegt buienradar”

“Mam! De jam is op!!” “Mam! Loesje is niet tot het einde van de straat gegaan met teckel!!” “Doe nou eens f*cking normaal met dat gestuiter!! Man ik wordt echt f*cking chagrijnig van jou!” “Nouhouuuwwwww MAAAHHHM!!” “Mam! Loesje en Evi hebben ruuuuzie”

Ik loop half aangekleed naar beneden.. “Oké en NU is het KLAAR!!! Hèt is, nog maar, 7:22! En ik ben er NU al klaar mee!! JIJ kan met je auto naar je werk, ik zal zo die van mij wel ff wegzetten, kan je er langs! JIJ laat die hond nórmaal uit, dus tot het einde en niet bij de derde lantaarnpaal al omdraaien! Vanmiddag ga je een extra lange ronde! Jij schiet nu op je hebt nog een kwartier inclusief labrador! En jij, de nieuwe jam staat in de kèlderkast! En MEEEEEESSS!!! Man!!! MOPPERSMURF en Bekm*ngool!!! Nóg één keer het woordje “F*cking” of negatief gezeik hier in huis, dan wordt ík negatief en moet je voor elke negatief woord, 2 POSITIEVE complimentjes over je zús geven, die je dan net afbekt. Begrepen?!!! En nu eten!!”

Tijdens mijn preek heeft Luc de sleutels al achter mij langs gepakt, en hoor ik hoe hij in mijn autootje stapt. Ik schiet naar buiten en ben te laat, hij start m al en zet m verderop half op de stoep. Ergens voel ik een beschermende kriebel voor mijn autootje, maar dwing mijzelf het los te laten. Luc rijd de oprit af, en rijd met een toeter in zijn brommonster weg. Ik parkeer snel mijn autootje weer op de oprit. Toch fijner zo naast het huis, ipv zo op straat..

Aan het aanrecht staat het zonnestraaltje met een boze snoet. “Hoeveel boterhammen heb je nu op dan? En hoeveel neem je er mee?”, vraag ik hem.

“Ik eet heus wel genoeg hoor!”

“Hoeveel dan?”

“Zucht, nu twee…”

“En op school?”

“Ja dan is er geen fo…. euhm tijd, dan hebben we maar 15 minuten en kan ik heus niet ook nog eens die fó… euhm, sch**tboterhammen wegkrijgen hoor! 3 van de 10 kinderen eet maar één boterham op school, omdat het gewoon te druk in de aula is, en te weinig tijd.. Alle prullenbakken liggen vol met brood op school.”

“Jij zit op de gang boven, dus je hebt 20 minuten. Je neemt je boterhammen mee Mees. Je hoort 3x per dag te eten, s’morgens s’middags en s’avonds, en nóg beter is 5 momenten. Nu, 10 uur, tussen de middag en 14:00, dan om 16:00 als je echt tegen de vlakte gaat, eventueel nog wat fruit en avond eten. Je neemt dus nu je brood mee! Het is niet zo dat ik s’avonds 9 kilo aardappels kan gaan schillen, omdat jullie overdag amper eten!”

De woorden als “Gezeik, Gezanik en Bek eens niet zo, want ze zeikt echt de héle tijd” worden in bijna één lange zin uitgesproken. Ik bulder er doorheen dat hij nu zijn mening even voor zich mag gaan houden, ik niet mee doe aan deze piemel-meet discussie en sluit af met de woorden: “Ik wil er niets meer over horen Mees, tot je 21e zijn het míjn regels, daarna zoek je het maar uit, dus smeren, meenemen en eten!” Ik draai me om en met dat ik wegloop hoor hoe het boterhamzakje gepakt wordt met veel gezucht en het laatje een extra zwieper krijgt om m dicht te knallen. 7:45.. Het huis stroomt langzaam leeg.

Als ik iedereen een kus en zwaai heb gegeven zie ik de chaos op het aanrecht. 4 van die vierkante, plastic lipjes van de broodzak (Hoe dan? We hebben maar één zak brood geopend vanmorgen, en waaaarom zitten die dingen er tegenwoordig aan? Ik gebruik ze voor de slippers van de kinderen in de zomer als het teen-dingetje door het gat heen schiet. Maar van mij hoeft het niet aan een broodzak hoor). 2 vieze gele doekjes, niet uitgewrongen en nat en meurend bij de kraan (We hebben boven een wasmand staan.. En heb dus meteen het antwoord “Boven” dus tja..). 4 ontbijtbordjes óveral, behalve in de lége afwasmachine (Mees was vast nog niet klaar met uitpakken, en dit is veel makkelijker dan die extra bewegingen.. “Tillen, buigen, plaatsen en sluiten” ). 6 messen op de wasbakrand (Zie vorige reden, en 6?!?!). 1 lege ranjafles (De flessentas staat onder het afdak hier bij de achterdeur. Als we de fles lang genoeg laten staan wandelt ie er vanzelf een x heen). 1 lege keukenrol (Als je je neus leeg staat te snotteren, kan je de rol niet bijvullen. DUH! ). 3 gebruikte theezakjes in de wasbak (Het prullenbakje is al vol, en waar laat je het anders?). Gele kaaskorsten náást de wasbak (Wederom zie vorige reden, en zúcht..).

Ik begin met opruimen en schoonmaken. Vervangen en wegpakken.. Ik blijf het toch bijzonder vinden.. 1 brood uitgelegd gisterenavond, en 4 brood zakken terugvinden met alles bij elkaar toch weer een half brood aan plakjes.. Dat wordt dus morgen spinazie eten met soldaatjes.. Maken we van dit geklaag toch nog een klein feestje ; )

Sokken vind je overal..

26 december 2019

Gefeliciteerd lieverd!..

30 december 2019