Levensvisie boek..

“Mam heb jij nog een paar foto’s van iedereen? We moeten de stamboom maken. En kan jij even met Luc iets over ons schrijven? Dat moet er ook in”

Ik zit op de bank met de laptop op schoot en tik meteen een berichtje voor ze. Ik merk hoe moeilijk ik het vind om voor Boet een verhaaltje te schrijven. Met Mees ben ik al ruim 8 jaar intensief samen. Ik weet zijn nukken en gebruiken. Kan creatief ermee omgaan, om hem uit bepaalde situaties te halen. Maar ik weet en merk nu weer des te meer, hoe weinig ik over Boet weet. Het raakt me weer. Tijd dat we samen meer gaan ondernemen.. Het is gewoon een man met weinig woorden, een binnenvetter en heel erg schappelijk en hulpvaardig. Hij zit best onder de juk van Mees en ik merk dat hij er sinds 2 jaar onderuit komt. Hij wordt meer zichzelf merk ik. Toch eens kijken waar een leuke expositie hangt. We houden samen van de oude meesters. Misschien kunnen we deze vakantie naar het Maurits huis.

“Boet is mijn tweede zoon. Als cadeautje voor zijn oudere broer, op dezelfde dag geboren. Boet is de rustigste van 4. Hij is beleefd, gezellig, droge humor en ontzettend hulpvaardig. Boet is de zoon waar je jezelf van moet herinneren, dat je vraagt aan hem hoe het gaat, want in alle drukte van het gezin met 6 kinderen hoor je hem weinig. Hij is heel erg creatief en ik zie veel van mijn kant van de familie in hem. Ik heb altijd het idee gehad dat hij “Straks” na de studie niet zo goed weet wat hij wil, zijn tas pakt en gaat reizen. Dat door de reizen hij zichzelf leert kennen. Boet is zelfstandig, heeft veel verantwoordelijkheidsgevoel en het hart erg gevoelig en zèker op de goede plek. Samen naar een museum en de oude werken van vroeger bekijken vind hij net als zijn moeder geweldig. Dus in kunst en cultuur vinden we elkaar terug, waar ik hem in andere dingen niet aanvoel. Boet is een eerlijke en lieve jongen. En vanaf het jonge begin is hij al nieuwsgierig en toch terughoudend. Met zijn mooie bruine ogen kijkt hij ondeugend te wereld in. Ik hoop dat ik gelijk krijg, en dat hij de mooiste reizen gaat maken, die ik nooit heb kunnen maken. En dat hij zichzelf hierdoor al heel jong leert kennen”

“Zo iets?, vraag ik aan Boet.

”Ja helemaal goed! Meteen weer 227 woorden erbij! Top! Dankjewel!”

“Mees is mijn oudste zoon. 16 jaar en ontwikkeld zich als een dwarse puber, voor het eerst in tijden. Mees draagt een rugtasje met zich mee en die zorgen heb ik ook jaren gevoeld voor Mees. Hij is sterk, heeft humor, is best overheersend en heeft geregeld een halt nodig. Toch heeft zijn koppigheid hem gebracht waar hij nu al is. Ik zie in hem een oude ziel, die je niets hoeft te vertellen. Hij vergeet alleen soms dat zijn moeders wil, wet is, dus in die fase zitten we nu. Als sterrenkijkertje kwam hij op de wereld en vanaf het begin al ontzettend temperamentvol. Een lieve jongen, met een mopper is hij thuis behulpzaam, maar wel met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Bij anderen is hij zonder de mopper behulpzaam, en als hij het weekend bij opa en oma is, zorgt hij ook voor hun terug. Te snel groot geworden en ik hoop dat hij nog heel lang, de foute humor mag houden. Ik ben al veel voor Mees geweest, van beste vriendin tot coach, van verpleegkundige tot spel-therapeut. We hebben zoveel extra een op een uren samen gehad dat ik geen “Mama” meer ben, maar het koosnaampje “Henk” heb gekregen. Ik ben erg bang wat er later op mijn urn komt te staan..”

”Eyy, tanks! Nu moet Luc ook nog even schrijven” stuurt Mees als ik hem zijn tekstje doorstuur.

”Dan moet je zelf even naar hem toe, hij is buiten bezig in de garage”. Ik hoor hem de trap af stommelen en komt nadat hij buiten is geweest een beetje mopperend weer binnen. “Luc is mijn band aan het vervangen” zegt hij. “Kan jij niet ff iets voor hem schrijven? Dan ben ik klaar”

Wat heeft Boet van hem gekregen dan? Kan je dat doorsturen naar mij? Dan overleg ik wel ff met hem en fabriceer ik wat”

“Boet…. Wie is Boet. Boet is een hardwerkende jongen die alles even rustig en makkelijk doet en laat gebeuren. Als je hem iets vraagt staat hij voor je klaar. Zelfs als hij bezig is met zijn eigen dingen te doen. Vooral met zijn zusje Evie is hij 2 handen op een buik. StarWars en Harry Potter is zijn hobby. Uitslapen ook.
Boet is een fijne jongen die nog iets vaker zijn eigen idee mag laten gelden”.

Nou daar kan ik wel wat mee..

“Luc Mees heeft het nu ook nodig, dan kunnen ze het uitprinten, zal ik het even voor je doen?”

”Ja dat is goed, maar wel zus en zo erin. En oh dit moet ook”, vermeld hij.

“Mees.. Wie is Mees. Mees is een stoere hardwerkende jongen, die overal tegenin gaat, en op de moeilijk weg vaak er wel komt. Hij is koppig en eigenwijs, maar staat zeker voor je klaar als je hulp nodig hebt. Hij heeft een hele hechte band met zijn moeder. En houd veel van zijn opa en oma, waar hij geregeld logeert. Met vader heeft hij een ingewikkelde relatie, die snel botst. Hij voelt zich vaak dan onbegrepen. Niet om op mijn borst te kloppen, maar ik kan het goed met hem vinden. Ik ben blij dat hij mij geaccepteerd heeft als zijn stiefvader. Het is toch spannend als je beschermend over je moeder bent, en er komt dan een andere man in je leven. Mees houd van Star-wars en kan Lego ontwikkelen met een 3D printer. Hij moet alleen nog wat zakelijker worden daarmee. Hij is nog te lief. Mees is een lieve jongen, maar hij mag af en toe wel wat meer luisteren naar ervaringsdeskundigen, en kan dan daarvan leren.”

”Luc wat vind je ervan?”

”Ja helemaal goed, dankjewel! Hé die band was wel helemaal gaar. Die had Mees inderdaad ook niet zelf meer kunnen plakken. Het wordt toch tijd dat ze les krijgen hoor hierin. Binnenkort even een fiets in de keuken zetten met z’n allen”. (Man wat HOU ik van deze man!)

“Mees komt ie!! Je moeder is de liefste!!”

“Ja idd. Thanks Henk”

 

 

Beestjes..

6 januari 2020

Gele typemachine deel 2

10 januari 2020