Ochtendschatjes..

In het donker staat een man naast mijn bed te mopperen. Ik zie vaag hoe hij zich in een overhemdje staat te wurmen, dat er bij hem uit ziet als een naveltruitje.

Schijnbaar was ie nog niet wakker, toen hij m van de balustrade af trok vanmorgen. Toch knap dat hij er dan ook nog een strijkijzer overheen haalt, en niet ziet dat de armpjes wel heel smalletjes zijn voor zichzelf. Hij knoopt het overhemdje dicht en moppert: ”Ik ben gegroeid”, terwijl hij zijn armen strekt en verder met de knoopjes gaat. Met een half oog tuur ik in het donker naar het silhouette naast mijn bed. Het licht van de lamp op de badkamer stroomt de kamer een beetje in en ik zie hoe de verhouding teveel wit t-shirt en te weinig overhemd verdeeld is.

“Ja, of je staat jezelf in een bloesje van Boet te wurmen?” Hij stopt, doet zijn armen nog een keer vooruit, trekt het overhemdje nog een keer weer naar beneden. Strak. “Nee dit is die groene, ik heb een groene”

“Boet heeft ook een groene, alleen maatje XS en jij een M”

Met een geïrriteerde mopper begint ie alles los te knopen. Hij loopt met een grom de zoldertrap weer op, daar gaan we: “Kinderen krijgen geen overhemden meer! Alsof ik wéét dat het van hem is?! Het hangt toch ook over die balustrade, daar hangen alle overhemden! Ja nu kan ik nóg een keer er een strijken!”. Ik mompel half onder dat dekbed:” Je ziet toch wel dat het een XS is” in mijzelf. En alsof ochtendhumeurtje het hoort roept ie: “En het is zeker ook een overhemd van de WE? Ja? Ja, dan lijkt een XS ook op een M! En ik ga toch ook niet in het donker die overhemden controleren op het kaartje?! Ik ga er vanuit dat dit op de balustrade van mij allemaal is” moppert hij verder terwijl hij de strijkplank weer openklapt.

Loesje staat onder aan de trap: “Mam! Heb jij uggs?!! Mag ik ze even aan als ik zo ga wandelen met teckel?!!”

Omdat ik met een gebroken teen in snowboot maatje 43 rond strompel, en mijn andere schoen een dr Martens is, heb ik UGG’s gekocht. Zodra ik de pantoffel ingleed was er rust. Dit betekend dat ik gewoon kan lopen! Hudsonsbay in Zwolle had ze in de opruiming, dus kom maar op dan.. De naam UGG zegt het al, “Bleeegh ugh”, maar dit is een legitieme reden om met die gedrochten te lopen. Ik kan er namelijk mee lopen! Oh en dansen! En bijna pijnvrij!

Aangezien ochtendhumeurtje en puberdochter samen niet de beste energie hebben vanmorgen, is er in de keuken tussen die twee een onenigheid ontstaan. De discussie is hier op de slaapkamer live mee te streamen. “Die zijn van je moeder!”, meld het ochtendhumeurtje met een mopperstem.

Loesje verweerd zich met de woorden: ”Ja maar ik hoef alleen maar even met teckel te wandelen”

“Uit doen, van je moeder”

“Ja maar ze zitten zo lekker en zijn lekker warm en het is buiten heeeeel koud!”

“Uitdoen ze zijn van je moeder zeg ik toch! Ik ga nu geen discussie aan met je, je moet nu gewoon naar mij luisteren, ik ben al laat”, meld ochtendhumeurtje als laatste. Ik hoor hoe Loesje mopperend haar dr Martens aanschiet in de gang. En met een: “Ben je nu tevreden?” bonkt ze het huis uit. Luc gooit er nog achteraan dat de deur wel wat zachter dicht kan. En ik trek het dekbed net wat hoger. De vraag waarom ik niet als blije huismoeder daar s’morgens vroeg tussen sta te paraderen is bij deze nogmaals beantwoord vind ik. “Nog 10 minuten dan zijn ze weg”, mantra ik mijzelf.

Luc schiet naar boven en kan schijnbaar geen twee matchende sokken vinden. Ik hoor hoe hij demonstratief op de zolder de mand heen en weer kleppert. “Op de opvouwplank liggen 8 paar sokken, al in elkaar gevouwen, van jou” roep ik naar boven. “Ja daar kijk ik toch niet!”

Twee kusjes, een zwaai vanachter het gordijn verder en ze zijn weg. Zodra ik de douche in wil stappen pingt mijn telefoon, Loesje heeft écht een goede start: “Serieus ik heb het eerste uur uitval!”.

Dit wordt zo’n dag, let maar op..”, waarschuw ik mijzelf. “Straks dan maar eens de was strijken en wegvouwen, dan is morgen iedereen vast wat vrolijker”

Ik ben ook amper boven geweest afgelopen week. Wel heb ik opdracht gegeven om door te draaien, en dat hebben ze ook netjes gedaan. Na enig aandringen en 9 face-time-sessies samen, wat zeker nodig was, zodat het goede in de droger ging en het kwetsbare andere op de waslijn, ligt nu alles uit de droger netjes in de wasmanden gepropt. Tja, zat te doen zometeen. Ik roep delegerend vanuit de douche naar de nog slapende meurpubers, dat ze eruit moeten. Ze hebben 3 kwartiersrooster, en beginnen vanmorgen vroeger op school. Ik hoor een kreun en een boze “Jahaaaaa ik hoor je wel hoor” schreeuw. Hm, de heren zijn ook al zo goed gemutst vanmorgen! Top.. Zucht…

Verslapen deel 2..

23 november 2019

Verslapen deel 3..

24 november 2019