Yoga deel 1..

“Lenig in de legging” werd mijn nieuwe motto. Door een hernia en lage bloeddruk was ik niet meer zo kwiek als vroeger. Ik klepperde de fysio en osteopaat wekelijks af, om iets meer bewegelijkheid terug te kunnen krijgen in mijn stijve spieren, maar helaas. Ik besloot na het zien van de lenige foto’s van tantes en nichtjes dat ik ook maar eens moest beginnen met Yoga. Daar lagen ze op schuimmatjes in spagaten waar ze bij Cirque du soleil jaloers op konden zijn! Welke leeftijd je er ook bij bedenkt, ze stonden op de foto met een neus op de mat en een been op plekken waar ik m alleen bij Luc neer kon leggen, want zo kon ik mijn benen echt niet meer bijbuigen! 

Ik dook internet op voor informatie en kwam erachter dat ik onder een steen had geleefd al die eeuwen. Het is niet yoga alleen, nee je hebt ik weet niet hoeveel varianten ervan! Ik las ze allemaal door en kwam tot de conclusie dat “yin-yoga” als beste bij mij paste. Ik had geen legging of sportbroek die mijn mollige maatje van tegenwoordig nog bedekte, dus naar de winkel om iets passends, comfortabel, corrigerend en lenig lijkend te vinden.

Zondags lag ik voor het eerst op de mat. Ik keek nieuwsgierig rond en de dames begonnen voor de les al überhaupt begon in een soort bubbel te concentreren en ademen. Ik deed mijn ogen dicht en op de afspeellijst uit het kleine boxje van de gezellige, spontane en veilig voelende juf klonken de eerste klanken van een van de nummers van mijn vriendinnetje haar crematie. Het verdriet kwam als een vulkaan los en naar boven! 

Even een snelle uitleg over yin-yoga. Het is het oprekken van je bindweefsel, door een pose een aantal minuten vast te houden om zo meer rek erin te krijgen. Elke “blokkade” in je lichaam wordt door een emotionele belemmering vast gehouden denkt men en als je die opent, of weg puft dan maakt het dat je door je pijn heen kan buigen (met beleid natuurlijk). Zo “week” je je rotzooi los en ruim je het meteen op. Het moet je lichter en leniger maken uiteindelijk. In balans.

Daar lag ik.. 3 minuten voor de les begon en mijn hele holtes liepen al vol met snot. Ik drukte mijn verdriet weg en maakte mijn hoofd weer nuchter. We werden gevraagd om rechtop te komen zitten en uit het kleine boxje klonken de klanken van Maaike Ouboter’s “Dat ik je mis”. Ik stortte in. Nu al! Ik rende misselijk naar de wc en gaf over. Vervloekte dit hele idee tot lenig worden en schaamde me rot! Wat moesten deze dames wel niet van mij denken?!! Liedje nummer 2 en Guusje stond al jankend de drama-queen uit te hangen op die pot!

De yoga-juf kwam poolshoogte nemen en nam me veilig met een glimlach en een tekst als “Zo ruim je het tenminste op en niets om voor te schamen, hier zijn we allemaal geweest” mee de les weer in. Dit mooie mens, met glimlach en korte haar, pittig eigenwijs en open vertelde dat het veilig was! De andere dames in de zaal lachten lief naar me en ik voelde me nog nooit zo veilig op een “sport” als hier. Ik was meteen verliefd op yin-yoga. Het was nu Guusjetijd en ik kreeg een pakje zakdoeken van een van de dames achter mij toegeschoven. Ik mocht beginnen met rouwen. Ik rekte en strekte. Ik huilde en stotterde de hele mat, deken en kussens onder en het maakte hè-le-maal niets uit! Ik voelde hoe mijn rug en schouders soepeler werden en hoe ik dieper durfde om het los te laten.

Nee ik was niet meteen een slangenmens, maar ik ruimde op. Het was te doen en gut nog aan toe wat was ik móé!

Ik reed na ruim 2,5 uur de hoek om, onze straat in. Bij de drempel voor ons huis voelde ik hoe mijn maaginhoud omhoog kwam. Ik schoot het huis in met de auto half op de oprit. Mompelde met van alles al in mijn mond tegen Luc dat ik moest spugen en smeet je sleutels in de vlucht langs hem heen in zijn armen.

Het kwam vanuit mijn tenen. Tranen en nog meer stroomde en ik liep leeg. Alle verdriet van de laatste 2 jaar, van het telkens maar doorlopen was losgekomen en kwam er nu uit. Wat voelde het leeg.. Wat voelde het opgelucht en wat voelde het goed, maar zo beroerd tegelijk.

Ik vertelde van onder mijn dekbed en een glas cola in mijn hand hoe de les was geweest en Luc kuste me met de woorden:” Ik ben trots op je”. Ik sliep de rest van de dag. Kwam met knallende koppijn naar beneden tegen 18:00. We aten makkelijk en ik kroop tegen 19:30 er weer in. Ik heb mijzelf de 3 dagen erna met dikke ogen voorbij de spiegel zien lopen en toen kwam de volgende les..

Yoga deel 2..

24 oktober 2019